Rynek 5/6 59-220 Legnica
Telefon: +48 884 330 922

Ochrona danych osobowych

Nie masz czasu zajmować się sprawami związanymi z RODO w swojej firmie ?

Nikt nie chce przyjąć dodatkowych obowiązków Inspektora Ochrony Danych?

Szukasz kompetentnej i doświadczonej osoby, która zajmie się RODO w Twojej firmie?

zaufaj specjalistom

CZYM SIĘ ZAJMUJEMY ?

AUDYT

Audyt zgodności stanu rzeczywistego z RODO, audyt bezpieczeństwa informatycznego

OUTSOURCING IOD

Przejęcie funkcji Inspektora to akceptowana przez UODO forma przejęcia obowiązków IOD

dokumentacja

Dokumentacja którą przygotowujemy przy wdrożeniu RODO była kontrolowana przez UODO

szkolenia

Szkolenia i warsztaty dla Pracowników, Administratorów, Inspektorów w zakresie RODO

SPRAWDZENIE PO WDROŻENIU

Nasi specjaliści sprawdzą Ochronę Danych Osobowych w Państwa Firmie/Instytucji zanim zrobi to Inspektor z UODO

reprezentowanie przed UODO

Oferujemy wsparcie prawne oraz informatyczne podczas kontroli Inspektorów z UODO.

STAŁA OBSŁUGA PRAWNA

Nasi prawnicy to nie tylko eksperci w dziedzinie RODO, ale także w Prawie Pracy oraz Prawie Administracyjnym

WZORY DOKUMENTÓW

Szkolenia i warsztaty dla Pracowników, Administratorów, Inspektorów w zakresie RODO

Co to jest RODO

Wiele osób wciąż zastanawia się czym tak naprawdę jest to RODO. Pytanie to pojawia się najczęściej wśród przedsiębiorców gdyż to właśnie oni mogą ponieść największe konsekwencje w wyniku złamania rozporządzenia unijnego. Głównym celem RODO jest ochrona danych osobowych. Rozporządzenie to tzw. ustawa RODO, ma na celu zapewnienie ochrony osobom fizycznym. Zaskakujące jest to, że jeszcze do niedawna dane osobowe mogły być nieświadomie przez nas – użytkowników internetu, gromadzone, przetwarzane i sprzedawane innym firmom. Mówiąc inaczej nie byliśmy w żaden sposób chronieni przed możliwością wykorzystania naszych danych przeciw nam. To właśnie wraz z rosnącym wpływem internetu oraz dzięki rozwojowi komputerów i programowania – a w szczególności myślenia maszynowego mogło posłużyć do zadziwiająco szczegółowej analizy naszych zachować oraz do wykorzystania tych wniosków w sposób, który nie jest dla nas korzystny. Dane osobowe, które były gromadzone często dotyczyły informacji takich jak, miejsce zamieszkania i przebywania, data urodzenia, pesel oraz wile innych. Ustawa o RODO zmusza instytucje, które wcześniej mogły gromadzić dane i o niczym nie informować do tego aby za każdym razem, gdy zamierzają pozyskać jakieś informacje, informowały o tym użytkowników. Jeśli dane te zostaną wykorzystane przeciw nam możemy wykonać zgłoszenie naruszenia i dochodzić swoich praw w sądzie.

Zaloguj się

Zarejestruj się

Reset hasła

Proszę wpisać nazwę użytkownika lub adres e-mail, a otrzymasz e-mail z linkiem do ustawienia nowego hasła.

X